Ortopedik Protez ve Ortez

ANA SAYFA

2 YILLIK ÖN LİSANS PROGRAMLARI VE PUAN TÜRLERİ


ORTOPEDİK PROTEZ VE ORTEZ

   TYT


       Değişik nedenlerle kollarını ve bacaklarını kaybedenlere protez ve kas-iskelet sistemine ait çeşitli bozuklukları olan hastalara anatomik ve fizyolojik yapıya uygun, günlük yaşamı devam ettirici yardımcı cihazları teknik olarak yapabilecek sağlık elemanı yetiştirmeyi amaçlar.


       DİPLOMA VE ÇALIŞMA ALANLARI


       Yeterli teorik ve uygulama bilgisi ile yetişen öğrenciler, mezuniyet sonrası protez-ortez atölyeleri bulunan hastane ya da özel merkezlerde çalışırlar. Yapay uzuv protezleri, gövde korseleri, kısa ve uzun yürüme cihazları ve benzeri yardımcı cihazları bizzat ölçü alıp yaparlar.



BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN      TIKLAYINIZ


PROGRAM

ORTOPEDİK  PROTEZ - ORTEZ

PROGRAMIN TANIMI

5. seviye mesleki ve akademik yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bir ön lisans programıdır.

GİRİŞ KOŞULLARI

YÖKün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.

PROGRAM KREDİSİ

Öğrenci, 120 AKTS/ECTS kredisini tamamlayarak programdan mezun olur.

EĞİTİM SÜRESİ

Dört Yarıyıl (Staj süresi dâhildir.)

(Programın toplam eğitim süresi 3000-3600 saat olmalıdır. Bu süre derslerdeki modüllerin toplam öğrenme süresini kapsar.)

YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER

YÖKün ilgili mevzuatı doğrultusunda yatay ve dikey geçiş yapılır.

BELGELENDİRME

Mezun olan öğrenciye Ortopedik  Protez - Ortez programında ön lisans diploması verilir.

  1. Öğrenci mezun olduğunda, eğitim süresinde kazandığı yeterlikleri gösteren dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.
  2. Öğrenci, programı tamamlamadan ayrıldığında; eğitim süresince kazandığı yeterlikleri, dersleri ve modülleri gösteren bir belge verilir.
  3. Programda kazandırılan mesleki yeterlikler, iş hayatında kariyer geliştirmede, sertifika programlarında ve istendiğinde diğer tüm programlara geçişlerde değerlendirilir.

YÖNTEM VE TEKNİKLER

Hayat boyu öğrenme perspektifinde bireysel öğrenmeyi destekleyici, öğrenci merkezli ve yeterlik kazandırmaya yönelik  yöntem ve teknikler uygulanır.

ÖĞRENİM ÇIKTILARI

Bilgi:

1-Protez ortezler ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir

2-Protez ve ortezler ile ilgili temel düzeydeki bilgiye ulaşma, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir.

3- Protez ve ortezler ile ilişkili etik, ilke ve kurallara ilişkin bilgiye sahiptir.

Beceri:

4- Protez ve ortezler ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır.

5- Protez ve ortezler ile ilgili edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar ve değerlendirir, sorunları tanımlar, analiz eder ve çözüm için plan yapar.

6- Protez ve ortezlerin yapımı, hastaya uygulanması ile ilgili temel bilgisayar programlarını ve ilgili teknolojileri kullanır.

Yetkinlik:

7- Protez ve ortezler ile ilgili sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi bağımsız veya bir ekibin üyesi olarak yürütür.

8- Protez ve ortez bilgisi ile ilgili eksikliklerini belirler, eksikliklerinin giderilmesi yollarını araştırır ve eksikliklerini giderir.

9- Protez ve ortezler ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve becerileri kullanarak ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarır

10- Protez ve ortezler ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal ve bilimsel katkıda bulunur.

11- Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir.

12- Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.

13- -Diğer sağlık disiplinleri ile çalışabilme deneyimine sahiptir.

İSTİHDAM ALANLARI

Ortopedik  Protez - Ortez programından mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; Sağlık sektöründe PROTEZ-ORTEZ hizmeti veren kamu ve özel kurumların hastanelerinde, atölyelerinde istihdam edilirler veya kendilerine ait özel atölye kurup işletebilirler.

İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK KURUM VE KURULUŞLAR

Öğrencilere, programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında çevredeki üniversiteler, sivil toplum örgütleri, protez-ortez atölyeleri, meslek odaları ve meslek elemanları ile iş birliği yapmaları önerilir.

EĞİTİM-ÖĞRETİM FAALİYETLERİ

Ortopedik  Protez - Ortez programı ders planında yer alan dersler, bu derslerin altındaki modüllerin içeriğindeki eğitim-öğretim ve staj uygulamalarını kapsar.

Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2024>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>

This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc